Etusivu

Bookworm

Hei kaikki Lukutoukan ystävät,

Nyt on Vironniemessä melkein vuosi työskennelty Lukutoukan tuomien satujen parissa. Ensinhän saimme Ruotsista Halmstadin kirjastosta sadun Poika, joka voitti jättiläisen. Puhuimme pelosta, pärjäämisestä, rohkeudesta. Kokeilimme ja tutkimme pojan tekemiä temppuja, lentämistä ja lentoratoja, imeytymistä, teimme katapultteja.

Helmikuussa saimme Satujen varastosta uuden sadun, joka tuli Porsgrundista Norjasta. Sadun nimi on Kili, joka osasi laskea kymmeneen. Nyt kevään ajan ajan olemme tutkineet, onko kymmenen kaikilla mittareilla yhtä paljon, luokitelleet eläimiä erilaisiin luokkiin, vertailleet ja taas uudelleen kokeilleet.Ja vielä on monta hienoa projektia kesken.

Kaikkien satujen sisälle on sovittu tavoitteita jotka koskevat 21.vuosisadan taitoja (suomalaisten tuoma tavoite), tiedettä-tekniikkaa-luonnontieteitä (Ruotsin tavoite), matematiikkaa (Norjan tuoma tavoite) tai elämän arvoja – ystävyys, rohkeus, uteliaisuus ja empatia (Islannin  valitsemat tavoitteet). Lisäksi koko projektin tavoitteena on lisätä kiinnostusta lukemiseen, tarinoihin ja kirjoihin.

Projektin rahoittaa Pohjoismainen Nordplus. Siihen kuuluu toisilta oppimista ja kokemusten vaihtoa. Virtsun aikuiset ovatkin vierailleet jo Ruotsissa ja Islannissa. Ensi syksynä on Norjan vuoro.

Projektiin kuuluu neljä projektitapaamista. Seuraava tapaaminen järjestetään Suomessa kesäkuun 2-4. päivä. Silloin muun työskentelyn ohessa tutustutaan Vironniemen työtapoihin. Kokouksen erikoisteemoina on yhteistyö vanhempien kanssa ja pedagoginen dokumentointi, Projektin työskentelykieli on englanti.

Lukutoukka on tämän työskentelyn symboli ja  tunnuksen on suunnitellut Julia Vuori.

Projektilla on omat nettisivut http://nordicbookworm.com/

Tänä keväänä tullaan tekemään arviointia työskentelyn vaikuttavuudesta mm. haastattelemalla eskareita ja myös vanhemmilta pyydetään arvioita.

Suomen satuna tulee olemaan Martti Haavion Tiina Tonttutyttö.

Työskentely sen kanssa alkaa syksyllä.

Projekti päättyy keväällä 2015. Sen jälkeen kokemukset ja arviointi julkaistaan kaikkien käyttöön.

Virtsun erityisjuttuna on ollut satujen muuntaminen tähän aikaan. Kaikki käsitellyt tarinat ovat nimittäin vanhoja. Jokainen tutkimusryhmä on ottanut  sadut käsittelyyn ja tehnyt samoista elementeistä sadun uuden version. Ne ilmestyvät kevään lopuksi uutena satukirjana.