Etusivu

Sanakirja

heppa.jpg

Vironniemessä käytössä olevat kummalliset sanat

– konkarit = kolmivuotiaat lapset
– nestorit = neljävuotiaat lapset
– viskarit = viisivuotiaat lapset
– eskarit = kuusivuotiaat lapset
– koululaiset = 1. luokkalaiset, jotka ovat iltapäivähoidossa Virtsussa.
– pääskyt = lapset, jotka syövät huoneessa missä on kilpikonnia ja puolet eskareistakin kuuluu heihin. Retkille pääskyt lähtevät omassa ryhmässään.
– talitintit = lapset, jotka syövät huoneessa missä on kaloja ja puolet eskareista kuuluu heihin. Retkille talitintit lähtevät omassa ryhmässään.
– Virtsu = on sama asia kuin Vironniemi
– ripustus = saliin pystytetty suuri pyykkinaru, josta löytyy nimettömiä ja kodittomia vaatteita.
– synttärit & nimpparit = kaikkia saman kuun synttäri- ja nimpparisankareita juhlitaan (yleensä) aina sen kuun viimeisenä perjantaina. Sankarit tuovat jotain tarjottavaa juhliin (karkkia, keksejä tai muuta vastaavaa). Kesän synttärit vietetään elokuussa.
– reissulappu = n. parin viikon välein ilmestyvä tiedote, missä on lähiaikojen tapahtumat ja retket.
– viesti = jo vuodesta 1979 ilmestynyt Virtsun oma lehti. Ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sisältää lasten haastatteluja ja muita juttuja Vironniemen elämästä.
– kantsu = Vironniemen päiväkodin kannatusyhdistys.
– kenkävaahto = hiekkalaatikkoon kaadettaessa vesi muodostaa ruskeaa vaahtoa, jota lapset kutsuvat kenkävaahdoksi.
– kiljava = Partiolaisten leirikeskus, jossa järjestetään joka vuotinen leirikoulu toukokuussa. Koko virtsun henkilökunta ja lapset lähtevät pariksi päiväksi leireilemään.
– perhesoppa = suosituksi muodostunut (jokaisella ikäryhmällä oma) lasten, vanhempien ja henkilökunnan yhteinen ruokailta. Kaikki tekevät yhdessä ruokaa ja syövät.
– keskustelut = kaikkien vanhempien kanssa käytävä kasvatuskeskustelu, jossa puhutaan lapsesta ja mieltä askarruttavista asioista.
– kynttilät = ennen joulua teemme lasten kanssa kynttilöitä vanhempien ja muiden tuomista kynttilänpätkistä.
– kotitontun puuro = vanha ystävämme järjestää joulunaikaan lapsille ja heidän vanhemmille pienen jouluseikkailun ja keittää päälle vielä herkullisen joulupuuronkin.
– kotitonttu = todella harvoin nähty Vironniemen kellarissa ja ullakolla majaileva ystävämme.
– mattomatka = noin 3-4 kertaa vuodessa lapset pääsevät suurelle mielikuvitusmatkalle jonnekin jännään paikkaan. Lapset ovat käyneet mm. Espanjassa, Peilimaassa sekä nähneet tonttuja, merenneitoja ja muita vastaavia.
– balder = helmikuussa on suuret juhlat Balderin salilla Aleksanterinkadulla. Eskarit ja koululaiset esittävät siellä näytelmän ja viskareillakin on jokin pieni esiintymisnumero. Tarjolla myös kaikenlaista puuhaa ja ruokailu.
– kirppis = kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä) Vironniemessä on kirpputori. Lapset lähtevät henkilökunnan kanssa retkelle koko päiväksi ja sillä aikaa vanhemmat pitävät kirpputoria ja kahvilaa, jolla kerätään rahaa Vironniemelle. kirpparin jälkeen on yleensä vielä kahvikonsertti ja arpajaisetkin.
– meriharju = Vuosaaren perukoilla sijaitseva kurssikeskus, johon menemme lasten kanssa retkelle kirpputoripäivänä.
– joulupuuro = nautimme joulukuussa lasten ja henkilökunnan kesken joulupuuron.
– jouluateria = Merjan tekemä herkullinen jouluateria joulukuussa, jonka ääreen kokoonnumme lasten ja henkilökunnan kanssa yhteiseen pitkään pöytään rauhoittumaan joulutunnelmiin etukäteen.
– apulaisparit = jokaisella lapsella Virtsussa on oma apulaispari, jossa on isoja ja pieniä lapsia (parissa on kaksi tai kolme lasta). Apulaisparit ovat aina retkellä oman parinsa kanssa ja myös (ruoka)apulaisina. Isot auttavat ja huolehtivat vähän pienemmistään.
– tutkimusryhmät = kaikki lapset jaetaan aina toimintavuoden aluksi tutkimusryhmiin, joissa työskennellään eri projekteissa ja joissa seikkaillaan esim. mattomatkoilla. Tutkimusryhmissä on samanikäisiä lapsia ja he myös keksivät aluksi yhdessä oman ryhmänsä nimen.
– henkaripussi = eteisessä jokaisella lapsella on oma henkari ja siinä pussi. Henkarissa säilytetään lapsen omaa takkia ja henkaripussissa jumppavaatteita.
– lentävä matto = kaikille Vironniemen lapsille tehdään oma lentävä matto. Lapset lepäävät sillä, se on retkillä usein mukana ja sillä myös ”lennetään” mattomatkoilla.
– apulaiset = lapset ovat vuorollaan aina viikon apulaisina. Apulaisten tehtäviin kuuluu pöytien kattaminen ruokailua varten. Pääskyissä, talitinteissä ja eskareissa on omat apulaisensa. Isot ovat pienien kanssa apulaisina.
– haamuvesi = kun lapset juo ensin maitoa lasista ja sitten vettä, niin muodostuu haamuvettä.
– koululaispassi = kevään lopussa on koululaisilla koululaiskoe (liikenneopetusta ja ulkoiluun liittyviä kysymyksiä), jonka läpipäästyään he saavat koululaispassin. Sen saatuaan he saavat mennä itsenäisesti puistoon ulkoilemaan koulun jälkeen.
– kevätkiekujaiset = keväisin on espan puistossa kevätlaulutapahtuma muutamille lähialueen päiväkodeille. Menemme sinne lasten laulamaan ja katsomaan esityksiä.

Trackback from your site.

Leave a comment

Me yhdessä

kauppa

Me yhdessä on meidän yhtenien dokumentointi projekti (2016-2017)