Etusivu

Tilat

Miltä näyttää Vironniemi sisältä? Ensikertalaisesta Vironniemi voi tuntua huoneiden sokkelota ja kaaokselta. Kaaos on kuitenkin hallittu ja kaikilla eri tiloilla on sekä tarkoitus että merkitys. Missä on hippiäiset? Mikä ihme on välikkö?

Katso ja lue miten lapsen näkevät ja kokevat Vironniemen. Alla esittelemme Vironniemen tiloja lasten ottamin kuvin ja kertomien tarinoiden avulla.

Virtsun pohjapiirrustus

Virtsun pohjapiirrustus

A13 varjo.jpg

Vironniemi sisältä

Kruununhaassa, Helsingissä. Me ollaan krunikassa, Rauhankadulla ja Vironkatu on aika lähellä.

Katajanokka on myös lähellä ja kauppoja, kuten K-Pikkolo.

Me ollaan Suomessa. Vironniemi on tässä,

Tänne pääsee metrolla ja bussilla ja ratikalla. Voi tulla autolla ja pyörällä ja skeittilaudalla. Me ulkoillaan siinä pihalla. Se on puisto, leikkipuisto, Vironniemen puisto.

Jos ei tiedä missä Vironniemi on voi kiertää johonkin paikkaan ja sanoa ”Missä on päiväkoti?”

Tänne tullaan rappukäytävästä. Toisessa ovessa lukee Vironniemen päiväkoti ja siinä on kukkia. Jos ovi on kiinni mennään toiselta puolelta – takapihalta. Tai sitten pitää olla avain tai huudetaan tai koputetaan lujaa. Voidaan soittaa myös ovikelloa, et joku tulee avaamaan. Se on siinä oven vieressä. Tai sitten, jos tietää ovikoodin niin sillä pääsee suoraan sisään.

Sisällä tulee ensin eteinen.

ETEINEN

eteinen.jpgeteinen_kuvat.jpg

Kun tulee sisälle Vironniemeen niin eteisen näkee ekaks ja sitten penkkejä ja sohvan. Sohvassa voi äidit ja isit oottaa. Sohva on sen takia, et jos on lähdössä tai jos jotain on unohtunut ni ne voi laittaa siihen odottaa. Eteisessä voi käydä vessassa.

Eteisessä on tauluja ja peili, kasveja ja veistoksia. Eteisessä on myös koululaisten lokerot ja henkarit, mustia kaappeja (niissä on varareppuja ja varareppuja ja -vaatteita), naulakko ja laatikot, lipasto (jossa on kadonneita vaatteita ja muovipusseja), vessa ja pesukone. Siellä on myös ne metalliset ämpärit ja purkit kaappien päällä. Ne on kukkaruukkuja.

eteinen_hylly.jpgeteinen_lipasto.jpgeteinen_lokerot.jpgeteinen_lamppu.jpg

Laatikoissa voi säilyttää pieniä tavaroita, leluja ja vaatteita. Oma nimi on laatikossa. Siis jos muistaa missä kohdassa se laatikko on. Laatikoiden yläpuolella on varavaatteita. On myös henkareita, niis on nimet ja joku kuva. Kaikilla on merkit et ne erottaa toisista. Merkistä tietää oman henkarin. Takit laitetaan henkariin.

Kun tullaan sisään otetaan kengät heti pois ja hattu. Kengät viedään itse vessaan kenkähyllyyn. Ite laitetaan märät kengät kuivauskaappiin: avataan ovi ja laitetaan, siististi. On penkkejä, et voi riisua kengät ja laittaa jalkaan eikä tarvi mennä likaiselle lattialle eikä matto likaannu. Jos on märkiä vaatteita, laitetaan kuivauskaappiin, aikuinen laittaa.

eteinen_ovi.jpgeteinen_varis.jpg

TOIMISTO/KANSLIA

Toimistoon pääsee eteisestä. Siel on puhelin ja aikuiset. Kiti tekee ja muut aikuiset tekee siellä töitä. Siel pöytä, kaikenlaisia työvälineitä ja kuulia. Siel voi kopioida, tehdä ja pelata tietokoneella, soittaa puheluita ja tulostaa. Täällä kirjoitetaan ja voi lähettää viestiä – sähköpostia ja laskea rahoja.

Siks tää on toimisto kun tietokoneita näkyy ja kopiokone. Lapset ei yleensä tule tänne, paitsi haastatteluihin voi tulla ja jos on aikuiselle asiaa tai jos äiti tulee hakemaan. Sekä luvalla voi mennä ku kopioidaan piirustuksia tai jos on hakemassa väritystehtävää tai hakee kuulaa. Sieltä voi myös soittaa äidille ja isälle.

ESKARIT

Eskarissa on isommat päiväkotilaiset. Eskarit syö siellä ja siellä tehdään eskaritehtäviä. Siellä opitaan lukemaan ja kirjoittamaan. Muutkin saa mennä ku eskarit. Siellä on eskareiden laatikot. Niissä on penaaleja ja papereita. Sitten on punainen talo, nukketalo, missä on harmaa katto ja valkoista reunoissa. Sit on kans eskareiden mattoja ja tuhansia kirjoja ja kukkia ja lintu katossa. Eskareis on myös peikkoja, jänisperhe, pupuperhe, hiiriperhe ja pingviiniperhe, puu-ukkeleita, Pingu, shakkipeli ja dinosauruksia.

eskari_hylly.jpgeskarit_punatalo.jpgeskarit_kirjat.jpgeskarit_puput.jpg eskarit_dinot.jpg eskarit_liitutaulu.jpgeskarit_akvaario.jpgeskarit_nukketalo.jpg

Siellä voi lukee kirjoja, kuunnella simpukoita pöydällä, pelata lautapelejä, piirtää, katella sammakoita ja miten ne ui (eskarit ruokkii sammakoita), punnita tavaroita, legoja voi rakentaa, tehdä puutavaroita palikoilla, leikkiä kotia ja pelata korttia. Voi myös vähäsen levätä ja istua, leikkiä pikkueläimillä,puntareilla ja pelata kuulapelillä. Tietsikalla voi pelata tietokonepelejä, jos saaaikuiselta luvan tai ku sataa.

Mustassa kaapissa on paljon pelejä, se on pelikaappi. Ettei peli häviä, nappulat huku ja että ne löytää, niin on joku kirjain tai kuvio niissä. Pelit laitetaan takasin oikeille paikoille, siihin mihin se kuuluu. Siitä tietää mihin se kuuluu kun siin pelis on vaikka T ja hyllyssä on T kanssa. Eskarit saa pelata ja lapset, ei aikuiset. Saa aikuisetkin, jos ne pelaa lasten kanssa.

eskarit_pelit.jpg

eskarit_tietsika.jpg eskarit_nurkkaus.jpg

TALITINTIT

Talitintit, se on tän huoneen nimi. Siellä on takka, se on kakluuni. Siinä paistetaan vaikka makkaraa ja lämmitetään sillä huonetta. Puita on siks et sais takan syttymään. Talitintit syö talitinteissä. Ne on viskareita, nestoreita ja konkareita. Eskaritkin voi olla talitinttejä. Viskarit lepää täällä, osa viskareista on pääskyjä ja syö pääskyissä. Täällä syö myös konkareita ja nestoreita. Eskarit joskus syö, ei aina – kerran söi välipalalla.

Täällä voi leikkiä legoilla – legot on isompia, dubloja. Voi myös muovailla, lukea kirjoja, katella kaloja (tääl on neontetroja) ja tuliliskoja. Ne on akvaariossa. Liskot näyttää sisiliskoilta vaikka on tuliliskoja. Sitten voi leikkiä mekoilla prinsessaa, tehdä majaa, leikkiä nukeilla ja nukketaloilla ja kotia. Radiota voi kuunnella, esittää nukketeatteria, kattoa viskareitten tauluja.

Kaapissa on rooliasuja. Sen kaapin nimi on roolivaatekaappi. Siellä on vaatteita, prinsessamekkoja. Vaatteita saa käyttää lapset koska vaan. Ne pitää siivota takaisin. Talitinteissä on myös sohva ja kotileikkinurkka. Arkussa on lääkärileikki, se on lääkäritarvikearkku. Sitten on nukkekaappi, niillä saa leikkiä jos pyytää luvan. Siellä leikitään, ettei ne mee rikki tai häviä. Täällä on myös kirjoja, hyllyillä ja kyniä ja paperia. Noista tarroista kirjoissa tietää, et ne on talitinttien, niis on kaikissa sinistä täällä alhaalla. Kaikissa huoneissa on erilaiset tarrat.

PIKKUHUONE

Tää on semonen pieni huone. Askartelutavaroita on parven alapuolella, vähän niinku keittiössä. Seinällä on korjauskaappeja. Kaapeis on vasaratavaroita ja ruuvausmeisseli. Siel on aikuisten tavaroita ja ne on teräviä ja niistä voi saada haavoja. Lapset ei saa yksin ottaa näitä, ne on vaarallisia.

Siellä on myös kasveja ja säilykepurkeissa on erilaisia tavaroita ja niitä voi liimata. On korjauspöytä tai askartelupöytä tai maalauspöytä tai porapöytä oikee nimi on kyllä sivupöytä, jossa voi korjata tai veistää asioita sekä rakentaa ja korjata, jos on lupa. Sitten on aikuisten kaappi, koska siinä on toi haka. Siel on maaleja, liimaa, teippiä, ruuveja ja sytytysainetta. Isossa laatikossa on puita, että voi sytyttää tulen tai rakentaa leluja.

Täällä voi tehdä puujuttuja ja liimata, piirtää, askarrella ja maalata. Vesivärejä saa kun kertoo aikuiselle: Saisiko käyttää vesivärejä? Siks ku jos ottaa sellaista maalia, jota ei saa ottaa, jos ne kaatuu lattialle tai vaatteille niin ne ei lähde pois. Täällä voi tehdä mattoja, piirusteita saa käyttää, rakentaa ja askarrella naruilla niitä on laatikoissa. Sit on toi valo…pöytä, jotta voi piirtää valossa. Se on niinku lamppupöytä, jos siihen laittaa paperia ja jos on hieno kuva niin siit näkee sen toisesta paperista, jos laittaa sen päälle.

PARVI

Täällä voi leikkiä parvella, melkein katon rajassa ja siellä voi makoilla. Parvella on paljon legoja, samanlaisia kun eskareissa. Siellä on kaikenlaista: kirjoja, lehtiä (Aku Ankka lehtiä), tyynyjä, kivoja kasoja ja kettutaulu. Sinne saa mennä, voi laulaa ja saa viedä muitakin leluja,kun vie ne sitten takaisin. Parvelta ei saa tiputtaa mitään, koska tavarat menee rikki tai voi osua jotain päähän. Parvella on pöytä, mut siinä ei saa seistä eikä pomppia. Koska ei saa kurotella eikä kiivetä kaiteelle, ettei putoa. Silloin voi tippua ja voi sattua, silloin menee jalka poikki ja pää voi mennä halki ja luu poikki.

parvi_tyynyt.jpg parvi_laatikot.jpgparvi_hylly.jpg

PÄÄSKYT

Seuraava huone on pääskyjen huone. Pääskyt syö siellä. Nestoreissa on pääskyjä, kaikki lapset ei voi olla pääskyjä. Pääskyjä voi olla myös konkarit, viskarit, eskarit ja koululaiset. Siellä on kilpikonnia, niitä on kaksi. Sinne ei saa laittaa sormia, ne voi luulla niitä nakeiksi. Siellä on myös paperikaappi, sinne ei saa lapset mennä. Laatikosta saa ottaa paperia, ei kaapista –kysytään opelta, jos on paperi loppu. Pääskyissä on myös kyniä, saksia, liimaa, kaks patjaa päällekkäin (joissa voi pomppia). Kirjoissa on mustat tarrat.

paaskyt.jpg paaskyt_saniainen.jpgpaaskyt_hylly.jpg

Täällä voi leikkiä barbeilla, muumeilla ja muumitalolla, katsella kilpikonnia, loikoilla, lukea kirjoja. Sitten voi myös piirtää, tehä kirjainmagneeteilla, leikkiä jäniksillä ja simpukoilla, nukke-esineillä ja kukkopilleillä. Sit verkosta voi tehdä majan. Hevosillakin voi leikkiä ja jotkut voi luetella taulusta hyönteisiä, mut siin ei oo kaikki hyönteiset.

paaskyt_simpukat.jpgpaaskyt_kaapit.jpg

NUKKARI

Nyt ollaan nukkarissa. Nukkari eli nukkumishuone, lepäämishuone. Konkarit nukkuu täällä. Täällä astiat on muovista, talitinteissä ne on rautaa ja lasia. Ne on erilaisia, et ne erottais ja ne voi tippua jalalle pienillä ja voi mennä rikki. Täällä on pehmoleluja ja nukkeja ja unileluja, jos haluu ottaa viereen nukkumaan. Tääl on tikapuut joista on aika vaikea mennä, ku ne on niin pienet. Ei mahu kahdella jalalla, täytyy mennä yhdellä. Täälläkin on kirjoja, oransseja kirjoja.

Täällä voi lukea kirjaa, leikkiä nukketalolla, voi kuunnella musiikkia, kiipeillä ja nukkua täällä. Sitten voi leikkiä apinaa ja hypätä tuolta sängystä sekä leikkiä kotileikkiä, piirtää, leikkiä piilosta. Hylkeillä ja pehmoleluillakin voi leikkiä.

VÄLIKKÖ

Tää on teatterihuone, esityshuone tai välikkö. Siellä voi leikkiä esitysleikkiä eli sellasta teatterileikkiä. Voi esittää nukketeatteria ja sirkusta, pukeutua leppäkertuksi ja mehiläiseksi tai leikkiä kampaajaa. Sitten voi myös rakentaa palikoilla.

valikko2.jpgvalikko_hylly.jpgvalikko_pussit.jpg

Siellä on siipiä, huiveja, esitysvalot tuolla katossa (niitä voi käyttää leikeissä esityksissä). Sitten on roolivaatteita, käsinukkeja, esitysverho, peilit, käärme ja Martti-hanhi katossa.

valikko.jpg

VESSA

wc_istuin.jpgwc.jpg

Tää on vessa. Siellä kakataan ja pissataan ja pestään kädet. Siel pestään kädet ku tullaan ulkoota ja kun tullaan vessasta ja ku tullaan syömään. Voi ravistella käsiä, jos ei ole pyyhettä. Tuol toisella puolella on aikuisten vessa, siel käy aikuiset. Aikuisten vessassa ei käy lapset.

wc_ovet.jpgwc_hana.jpgwc_lisko.jpg

AIKUISTEN PUKUHUONE

pukuhuone_kaapit.jpg

Tää on aikuisten eteinen tai aikuisten pukukoppi. Siellä aikuiset laittaa vaatteet. Siel on aikuisten komero ja aikuisten vaatteita. Lapset ei saa mennä sinne, se on aikuisten paikka. Lapset saa mennä vain silloin, jos ne pyytää aikuiselta luvan ja silloin voi ku on joku piirustus ja aikuinen on siellä. Siivouskomeroon saa mennä läpi vaan, jos pitää siivota jotain. Voi hakea vaikka rätin, jos kaatuu maito tai vesi tai jos on sotkenut.

pukuhuone_vaatteet.jpg          pukuhuone_ratit.jpg

KEITTIÖ

keittio_ikkunat.jpg

Siel tehdään ruokaa ja pestään astioita.  Apulaiset hakee keittiöstä tavaroita ja ruokaa ja maitoa ja astioita ja lautasia lisää. Ne apulaiset ei saa juosta ettei astiat mene rikki, voi tulla sirpaleita tai kaatuu lattialle. Keittiössä kävellään ja rauhallisesti käyttäydytään. Haetaan vaan toiselta puolelta, kun toisella puolella tehdään ruokaa ja siellä on tulikuumaa. Muuten voi tapahtua joku vahinko. Keittiössä voi juoda, aikuiset joskus syö täällä.

keittio_taikinakone.jpgkeittio_pesukone.jpg

Siellä on kuuma uuni, eikä pienet lapset saa tulla. Kuuma hella voi myös polttaa. Siellä on ruokakaappi ja sinne ei saa mennä. Se on ruokapaikka mis on paljon ruokaa. Keittiön ovesta menee nestorit lepäämään alakertaan. Jasiel asuu myös Taisto ja ne. Sit tääl on viel pesukone ja veitsiä ja haarukoita.

keittio_a-ovi.jpg

ALAKERTA

alakerta_ikkunat.jpg

Alakertaan mennään ylös ja ulos ja alas. Se on alakerta ja siellä lepää nestorit. Nestorit lepää patjoilla lattialla, niillä voi myös pomppia. Alakertaan tarvitaan lupa tulla ja siellä on leikkimörkö. Siellä voi tehdä nestoritehtäviä, esittää puvuilla, piirtää, lukea ja aikuiset kirjoittaa tietokoneella. Voi myös maalata, soittaa musiikkia, kattoa videota,näytellä ja voi tehdä Lentävä Matto-matkan tänne.

alakerta_patteri.jpgalakerta_verhot.jpgalakerta_verho.jpg

Siel on marionetti-juttuja, niis on narut ja sit on naamari, jolla on isot korvat. Se on korvapää. On myös viuhka, naamari ja valoja, prinssessa-vaatteita ja muita juhlavaatteita (mut ne ei mahdu aikuisille). Siellä on tosi paljon esitys-vaatteita, jos on vaikka esitys tai naamiaiset tai kevätjuhlat ni niit voi pukea.

alakerta_hyllykko.jpg

PAJA

Pajalle mennään usein tutkimusryhmissä. Kun mennään pajalle pitää varoa ettei liukastu talvella. Pitää varoa myös ettei tule autoja, kun sinne kävellään, ei saa juosta, ettei auto satu osumaan ja rekkakin voi tulla. Pajalle mennessä tarvii tossut tai kengät, koska siellä matkalla on autoja, asvalttia, lätäköitä ja roskiksia oven jälkeen.

paja_ulkoota.jpg paja_soittimet.jpgpaja_soittimet2.jpg

Pajalla voi soittaa musiikkia tai soittimia vaik pianoa, kattoo videoo sadepäivänä tai ku on äidin ja isän kokoukset, tehdä savella, piirtää, maalata, teipata, tehdä kepeistä jotakin ja kattoo kaiken maailman kiviä. Siellä voi myös askarrella kaikenlaista.

paja_tynnyri.jpgpaja_bongot.jpg

Hyllyillä on kaikenlaisia tavaroita, maalipurkkeja, kyniä ja papereita. Toisella puolella on soittimia, rumpuja ja iso muumipapan hattu sinne jos menee voi muuttua erinäköiseksi. Laatikoissa on Puuha-Peten rakennusvälineitä.

paja_mallinukke.jpgpaja_hkki.jpg paja_varivedet.jpg

HIPPIÄISET

hippiaiset_laatikosto.jpghippiaiset_ikkuna.jpg hippiaiset.jpg

Hippiäisissä voi lukea kirjoja, tehdä palapelejä, rakentaa palikoista ja leikkiäkotia. Tutkimusryhmäjuttujakin voi tehdä siellä. Jos siel on se käärme, ni voisitoa sen tuoliin ja  eikkiä rosvoa.

Siellä on palikoita, pikku eläimiä, nukkekoti ja palapelejä, ne on pikkusille tyypeille eli konkareille. Sitten on sohva ja laatikoissa on paperia, vihkoja, kyniä ja aikuisten tavaroita.

hippiaiset_lohnari.jpghippiaiset_kasvi.jpg

KELTAINEN SOHVA

keltsohva_taulu.jpg

Sillä odottaa nestorit, et aikuinen tulee viemään lepäämään. Sohvan alla on ovi. Siel on leisit, niistä voi rakentaa.

Sit sen alla on myös autotaloja ja autoratoja. Mä oon leikkiny rämäsillä autoilla. Autoja on ruskeissa pikkuhyllyissä.

keltsohva_parkkitalo.jpgkeltsohva_sohva.jpg keltsohva_hylly.jpg

SALI

sali.jpg

Salissa pidetään laulutunnit ja synttärit ja nimpparit ja joulujuhlat. Salissa jumppaa nestorit ja konkarit ja siellä levätään. Eskarit lepää ja nukkuu siellä. Siellä voi kiipeillä puolapuilla, kuunnella musaa, katsoa telkkaria jos sataa tai ei mennä ulos ja voi rakentaa isoilla palikoilla. Voi myös leikkiä ötökkä-, kauppa- ja ritarileikkejä sekä leikkiä ritarilinnalla, laivoilla, hyppiä patjoilla, soittaa pianoa, leikkiä hippaa tai limaa (eli ei-saa- astua-lattialle-leikkiä). Salissa on myös laulettu paljon, tehty majoja, rakennettu isoja junaratoja ja leikitty ruoilla.

sali_soitinkaappi.jpgsali_arkku.jpgsali_tv.jpg

Isossa arkussa on tyynyjä ja mattoja. Pikkulaatikoissa on leikkiruokaa ja välineitä, ni voi rakentaa vaikka kaupan. Salissa on myös junarata, ötököitä ja isoja palikoita, niillä voi rakentaa vaikka linnan. Ötökät on tollasessa arkussa ja sitten on myös ommeltuja ukkeleita ja akkeleita, paljon kasveja ja keinuhevonen. Sitten on kaappi missä on laulu- ja nuottikirjoja ja unileluja.

sali_piano.jpgsali_heppa.jpg

Isoissa kaapeissa on jumppavälineitä ja palloja, niihin pitää pyytää lupa. Sit niissä kaapeissa on ritarivälineitä myös, joita saa ottaa. Salissa on soitin-kaappikin, voi hakea soittimia jos on laulutunti tai sadepisaralaulu. Soittimiin pitää pyytää lupa joltain aikuiselta.

sali_pallot.jpg

Me yhdessä

kauppa

Me yhdessä on meidän yhtenien dokumentointi projekti (2016-2017)