Etusivu

Vironniemi – meidän kaikkien kasvun paikka

Alustus keskustelutilaisuuteen 10.12.2015 Tuomas Pensala/Kantsu

Me Vironniemen vanhemmat olemme pohtineet päiväkodin merkitystä perheidemme arjessa muodostaaksemme yhteisen käsityksen siitä miten ja miksi kaikkien meidän yhteinen Virtsu on nyt ja jatkossa tärkeä yhteisöllisyyden rakentaja varhaiskasvatuksen edelläkävijä.

Virtsun marssi 2011

Virtsun marssi 2011

Keskustellessamme sitä mitkä asiat ovat meidän vanhempien näkökulmasta tärkeimpiä, nousee ensimmäisenä esiin vanhempien ja perheiden voimakas läsnäolo lasten päiväkotimaailmassa. Mitä enemmän vanhempien on mahdollista siihen osallistua, sen parempi kaikille osapuolille. Olemme kokeneet että Vironniemessä on aina ovet auki ja välitön tunnelma. Ei ole rajoja, kynnyksiä eikä sinisiä kenkäpusseja. Virtsusta tulee perheille monella tavalla hyvin omalta tuntuva toinen koti. Tällainen läheisyys syntyy jatkuvalla avoimella oikealla asenteella ja riittävällä määrällä tapahtumia joihin kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Meille on tärkeää Vironniemen lapsikäsitys ja erityinen tapa kohdata lapset. Lapset ovat kaiken keskellä, lapseen ja lapsen kykyihin uskotaan ja lapsille annetaan tilaa oppia tutkimaan maailmaa liiallisen tukahduttavan huolehtimisen sijasta. Olemme havainneet ja oppineet arvostamaan sitä, että vanhemmatkin kuuluvat vaivihkaa varhaiskasvatuksen piiriin. Päiväkodilla on nimittäin tärkeä rooli opettaa myös vanhemmille se että heidän lapsensa ovat kaikki mahtavia ja kyvykkäitä tyyppejä, kukin omalla tavallaan, ja eivät yleensä tarvitse ihan niin paljon valmiiksi pureskeltua ja ylisuojeltua maailmaa kuin heille on niin kovin helppo vanhempana tarjoilla.

Arvostamme sitä että Vironniemen pedagogiikka on kokonaisuus, jossa kaikki on harkittua oppimisen ja kasvamisen kannalta. Ei keskitytä pelkästään välttämättömiin päivittäisiin perustarpeisiin, vaan siihen että annetaan lapsille parhaat mahdolliset eväät, siivet – tai tässä tapauksessa paremminkin lentävät matot – lähteä tutkimaan maailmaa omasta näkökulmastaan. Vironniemi yllättää meidät aina lasten kanssa tehdyillä pitkäjänteisillä ja suurilla teemaprojekteilla, mutta ehkä vielä enemmän sillä kuinka paljon harkittua sisältöä, merkityksiä ja yhteyksiä pienet arkiset yksityiskohdatkin voivat olla täynnä.

Päiväkodilla ja meillä perheillä on suuri yhteinen vastuu: meidän pitää opettaa lapsillemme (ja muistuttaa itsellemme) että maailma on täynnä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoisia näkökulmia. On niin helppoa opettaa että se on täynnä mahdottomuuksia, rajoja, kieltoja ja vaaroja – valmiita asioita. Päiväkodin ja varhaiskasvatuksen rooli on tässä avainasemassa, sekä lasten että vanhempien suhteen. Kun lapset ja heidän perheensä lähtevät Vironniemestä lentävä matto kainalossaan mahdollisuuksien maailmaan, on tehty paljon sen eteen että siitä tulisi heille ja muille parempi paikka. Tämä on Vironniemen ydin, pidetään siitä kiinni!

Tags: , ,

Me yhdessä

kauppa

Me yhdessä on meidän yhtenien dokumentointi projekti (2016-2017)